nedelja, 24. marec 2013

Dotik Benetk


Kako izkoristiti sobotni dan, ki je bil mimogrede še zadnji sončni pred novo porcijo slabega vremena? Jaz sem se ga odločila preživeti v Benetkah.
Zagotovo eden izmed bolj priljubljenih kotičkov v Italiji, ki svoj obstoj bohoti ob morju in obilo zanimive kulture. Benetke ponujajo prav vse v enem. Paket presenečenja, ki ga doživiš na tem izjemnem mestu je res super.

Pogled iz ladjice;Prihajamo!

Italijani so tako ali tako znani po svoji načičkanosti in romantiki kar pomeni, da se dekleta obsipava z komplimenti in podobno. Ciao bella! In povem vam, mogoče je celo bolje sprejeti povabilo Benečana na okusno kavo, saj boste zanjo v nasprotnem primeru odšteli kar nekaj kovancev. Italijani so si čas za vsakodnevno kavo spremenili v pravo pravcato tradicijo, ki ponavadi traja mnogo dlje kot hitra jutranja kava pri nas. Ali veste kdaj je dober Espresso res dober? Penica, ki počiva na gladini kave mora posuti sladkor na vrhu zdržati vsaj minuto ali dlje. Sama nisem poskusila, a zgodba o sladkorju naj bi držala.
Vse stavbe, ki se bohotijo v Benetkah so prava kulturna dediščina. Arhitektura, ki jo premorejo Benetke je čudovita. Prestižni hoteli ob morju na glavni promenadi, cerkve, mostovi in ozke uličice.
A kdaj pravzaprav čisto zares občutiš Benetke? S pogledom in sprehodom po Markovem trgu definitivno veš, da si tam. Mimogrede te pozdravljajo Italijanski ''vsiljivčki'', ki prodajajo rdeče vrtnice in en kup golobov, ki se prav udobno namestijo na tvoje roke ali glavo. Trgovinice s spomini mimo katerih preprosto ne gre kar kličejo po nakupu pisanih beneških mask, prstanov, ogrlic, majic in ostalih drobnarij. Kar se je meni zdelo odlično pa je bil bolšji sejem v Benetkah. Ogromno knjig, orožja in  nakita ter urejeni Benečani za polno mizo.

Ko že govorim o urejenosti seveda nisem mogla mimo mode, ki jo v Benetke prinesejo turisti in domačini. Stare gospe, ki pridejo klepetat na ulice s svojimi krznenimi plašči in pisanimi klobučki ustvarjajo pravo modno nit. Poleg vsega pa pri 11 stopinjah klepetajo v sandalih v katerih kažejo gole noge. Toliko različnih stilov, modnih dodatkov in izvirnih kombinacij na enem mestu je res težko dobiti. Prešinilo me je, da bi se vzela dan za lovljenje ulične mode, škljoc škljoc! Da pa moda dobi svojo češnjo na vrhu smetane mora tudi v Benetkah obstajati prav poseben kotiček, ki ga je naša super vodička poimenovala kar Window store. Da obrazložim tudi vam; Nakupovanje skozi okno pomeni bolj občudovanje vseh prestižnih trgovin, ki se v verigi ulic prav mikavno postavljajo. Chanel, Armani, Desigual, Louis Vuitton, Bvlgari in mnoge druge. In smo spet tam, ko se mi cedijo sline in me srbijo prsti. Ob takih trenutkih si res želim eno super službo;)


Kaj še daje Benetkam češnjo na vrhu smetane?
Ozki kanalčki, po katerih se lahko peljaš z gondolo, most vzdihljajev, Vivaldi, Napoleon, Casanova in drugi. Pa tudi hotel Danieli v katerem so snemali znamenitega Jamesa Bonda in nekaj kadrov iz filma Turist v katerem igrata Angelina Jolie in Johhny Depp. Mimogrede, pravzaprav veste zakaj je bil Casanova sploh tako prepoznaven? Pravzaprav nihče ne ve natančno, podobno tako kot pri Damjanu Murku, vsi ga poznamo, a pravzaprav sploh ne vemo zakaj. In to, da so ga izgnali ker se je zapletel z nuno? In da je pobegnil iz zapora in preden je zapustil Benetke je odšel kam drugam kot na kavo k znamenitemu kafiču Fabriano v katerem boste danes za skodelico kave odšteli približno 14€? Vse to in še več ponujajo Benetke. In kar je najpomembneje, ponujajo obilo lepih trenutkov in zanimivih podatkov, ki ostanejo v spominu še dolgo časa in ki kar kličejo po ponovnem obisku. Mene so navdušile, že drugič. Pustimo se presenetiti, morda me bodo tudi tretjič.

Stavba nagnjena v levo zaradi katere se najbolje vidi
kako se Benetke pogrezajo.
Most vzdihljajev iz katerega so Benečani naredili
 pravo romantično zgodbo. Nekaj v smislu ''zadnjega
pogleda na Benetke pred obsodbo





Hotel Danieli v katerem so snemali James Bonda in filem Turist











Vsakodnevni obiskovalci;golobi. Zagotovo jim ni hudo
saj zaužijejo ogromne količine čipsa, kruha in semen.
Lev, ki je zaščitni znak Italije.



Na mostu Rialto in v ozadju del Benetk :)


Tara






Ni komentarjev:

Objavite komentar